Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Vaccinul conține substanțe toxice?

Nu, niciunul dintre vaccinurile anti COVID-19 aprobate nu conține substanțe toxice.

Componenta principală a vaccinurilor PfizerBioNTech și Moderna este reprezentantă de ARN mesager COVID-19, înglobat în particule lipidice (molecule de grăsime) foarte mici. În cazul vaccinului AstraZeneca, acesta conține un adenovirus modificat prin tehnologia ADN recombinant, care nu are posibilitatea de a se replica.

Pe lângă elementele principale, fiecare dintre cele 3 vaccinuri conține excipienți. Excipienții sunt componente ale produsului medicamentos, altele decât substanța activă și materialul de ambalare.

Conformitatea și calitatea excipienților care se găsesc în cele 3 vaccinuri au fost verificate de către Agenția Europeană a Medicamentului în cursul procesului de autorizare pentru punerea pe piață.

Printre excipienții din compoziția vaccinurilor se numără: sucroza; colesterolul; clorura de sodiu; clorura de potasiu; acid acetic, apa pentru preparate injectabile etc. Majoritatea excipienților utilizați sunt prezenți și în alte produse medicamentoase.


Surse:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf

https://www.anm.ro/_/FARMACOVIGILENTA/RCP Covid-19 Vaccine Moderna.pdf

https://www.anm.ro/_/FARMACOVIGILENTA/RCP (informatie adresata profesionistilor) COVID 19 Vaccine AstraZeneca.pdf

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/files/eudralex/vol-1/dir_2001_83_consol_2012/dir_2001_83_cons_2012_en.pdf

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de