MISIUNE ȘI VALORI

Observatorul Român de Sănătate își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.

Valorile în interiorul cărora lucrăm sunt:

Expertiza Folosim metodologii valide pentru analiza și sinteza evidențelor. Fie că este vorba despre revizii de literatură, modele statistice sau analize de politici publice, aplicăm în studiile noastre metode curente din literatura academică de vârf.
Transparența În fiecare material prezentăm cu claritate cadrul metodologic pe care îl folosim și evidențele consultate.
Echidistanța Publicațiile și luările de poziție ale Observatorului sunt informate de argumente formulate pe baza interpretării raționale a evidențelor disponibile. Ne disociem de apartenența a priori la orice curent ideologic din procesul de politică publică.
Accesibilitate Materialele de interes public pe care le producem sunt disponibile pentru descărcare liberă de pe site-ul nostru și sunt referențiabile.

SPECTRU DE ACTIVITATE

Suntem activi în două domenii și lucrăm de-a lungul a trei dimensiuni.

Domeniile de activitate ale Observatorului sunt sănătatea publică și analiza economică.

Sănătate publică

Analiză economică

Ne interesează evoluția profilelor de morbiditate în România și urmărim utilizarea evidențelor de calitate pentru ameliorarea acestora. Participăm la efortul de identificare a celor mai eficiente politici de sănătate publică efectuând revizii sistematice de literatură, meta-analize, modele observaționale și analize de impact. Acoperim un spectru larg de analize, de la evaluări economice ale tehnologiilor medicale până la studiul piețelor fundamentale ce descriu un sistem de sănătate – medicină primară, servicii instituționalizate, asigurări de sănătate, piața farmaceutică.

Acționăm pe trei dimensiuni: Cercetare, Comunicare și Educație.

Cercetare Urmărim temele cu relevanță crescută pentru starea de sănătate a populației. Colectăm, analizăm și interpretăm rațional evidențele. Apoi formulăm concluzii și recomandări.
Comunicare Facem ușor accesibile rezultatele activității noastre. Explicăm clar ce am făcut, cum am făcut și cum susțin evidențele concluziile pe care le formulăm. Ne implicăm în dezbaterea publică pe marginea politicilor de sănătate din România și țintim întotdeauna să transmitem un mesaj corect și accesibil.
Educație Dorim să ridicăm nivelul dezbaterii publice prin calitatea materialelor pe care le oferim. Pe termen mediu, ne propunem să participăm la efortul de transfer al competențelor metodologice pentru a face din cercetarea serviciilor de sănătate o normă, și nu o excepție.

Proiectele ORS au beneficiat de susţinere financiară din partea: