Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Este permisă vaccinarea femeilor gravide sau care alăptează?

» Vezi mai mult

Este permisă imunizarea anti COVID-19 în cazul femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate. Înainte de a lua această decizie, este recomandat să consultați un medic.

Datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide.

Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte.

În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate.

Decizia de vaccinare vă aparține în totalitate. Vă recomandăm să cereți sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luați această hotărâre.

Surse de informare:

  1. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html
  2. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/12/vaccinating-pregnant-and-lactating-patients-against-covid-19
  3. https://www.acog.org/covid-19/covid-19-vaccines-and-pregnancy-conversation-guide-for-clinicians
  4. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de