Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Pot dona sânge după vaccinarea împotriva COVID-19?

Cele mai recente recomandări ale Ministerului Sănătății:

După administrarea unei doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 Pfizer sau Moderna (prima doză, respectiv rapelul), se aplică o perioadă de suspendare de la donare de sânge total / trombocitofereză de 7 zile, în situația în care potențialul donator NU a prezentat în această perioadă niciun semn și/sau simptom și se simte bine.

Dacă au apărut semne, simptome după administrarea unei doze de vaccin, se aplică o suspendare de 7 zile de la dispariția acestora.


În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun (1).

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori.

Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni.

(1) Pardi, N., Hogan, M., Porter, F. et al. mRNA vaccines — a new era in vaccinology. Nat Rev Drug Discov 17, 261–279 (2018). [https://doi.org/10.1038/nrd.2017.243]

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de