Pentru o minte informată într-un corp sănătos

De ce au apărut noi tulpini SARS-CoV-2?

În acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Mutațiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic – aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului.

Cum are loc multiplicarea virusului?

Virusul pătrunde într-o celulă din corp și începe să se multiplice. Multiplicarea presupune copierea materialului genetic al virusului și sinteza de noi componente virale. Ulterior, acestea sunt asamblate în noi virusuri. Când celula își atinge limita de producție, se sparge și eliberează virusurile nou formate.

Tot din cauza unor mutații, virusul SARS-CoV-2 a început să se transmită de om la om. Mutațiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute. Cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat lista* cu cele trei variante noi de virus, care au apărut în urma unor mutații și care pot ridica îngrijorări din cauza creșterii ratei de transmitere sau posibilității de a scăpa de sub supravegherea răspunsului imun.

* https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-infographic-mutations-current-variants-concernSurse:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-infographic-mutations-current-variants-concern

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-15-4814-7_3

https://academic.oup.com/nsr/article/7/6/1012/5775463?login=true

Mai multe detalii despre varianta virusului B.1.1.7/VOC202012/01 care a fost identificată prima dată în UK: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.13.21249721v1

https://www.gisaid.org/references/gisaid-in-the-news/comment-on-recent-spike-protein-changes/

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de