Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Ce trebuie să știu despre evenimentele tromboembolice?

Vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice), a concluzionat Comitetul pentru Evaluarea Riscului în Materie de Farmacovigilenţă din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Cu toate acestea, au fost într-adevăr raportate cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui asociate cu scăderea numărului de trombocite (acele componente ale sângelui responsabile de coagulare), la scurt timp după vaccinare. Majoritatea acestor cazuri au fost la femei sub 55 de ani. O legătură cauzală între aceste cazuri și vaccinare nu este dovedită, dar nu este exclusă. De aceea, datele colectate zilnic pentru monitorizarea siguranței vaccinurilor COVID-19 vor fi analizate în continuare.

Trombul este un cheag anormal care se dezvoltă într-un vas de sânge și poate fi mobilizat în circulația sanguină. Evenimentul tromboembolic poate apărea la unul din 10 pacienți diagnosticați cu tromboză. Acest eveniment presupune detașarea trombului de peretele vasului în care s-a format, circulația sa liberă prin vasele de sange, cu posibilitatea de a ajunge să astupe o arteră (cel mai frecvent o arteră pulmonară). Printre factorii de risc ai bolii tromboembolice se numără vârsta peste 40 ani, obezitatea, fumatul, neoplaziile, afecțiunile hematologice și utilizarea contraceptivelor orale. Incidența bolii trombembolice în populația generală este de 1 la 1000 de persoane anual, și crește progresiv odată cu înaintarea în vârstă.

Până în prezent în România, peste 800.000 de oameni au fost diagnosticați cu COVID-19, și au fost înregistrate peste 20.000 de decese. Numărul de cazuri continuă să crească zilnic, cu o rată de aproximativ 4.000-6.000 de cazuri noi pe zi și 100 de decese înregistrate în fiecare zi. Luând în considerare aceste date, COVID-19 este o boală severă și mult răspândită, ca urmare beneficiile vaccinului în combaterea infectării cu COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare.

Potrivit EMA, eficacitatea demonstrată a vaccinului Astra Zeneca în prevenirea spitalizării și decesului cauzate de COVID-19 depășește în importanță probabilitatea foarte scăzută de a dezvolta evenimente tromboembolice.

Persoanele care au fost vaccinate sunt încurajate să își monitorizeze starea generală după efectuarea vaccinurilor anti COVID-19, iar dacă dezvoltă următoarele simptome după vaccinarea cu AstraZeneca, să solicite de urgență asistență medicală și să menționeze că au fost vaccinați recent. Simptomele la care trebuie să fie atente sunt:

  • senzație de tăiere a respirației
  • durere intensă în piept sau de stomac
  • umflături sau răceală într-un braț sau picior
  • dureri de cap severe sau agravante, sau vedere încețoșată după vaccinare
  • sângerări persistente
  • multiple vânătăi mici, pete roșii sau purpurii sau vezicule de sânge sub piele

Aceste sfaturi vin din partea EMA, în urma analizei preliminare a datelor disponibile până la 16 martie, 2021, legate de cazurile de evenimente tromboembolice raportate la persoanele vaccinate cu AstraZeneca.



Surse:

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-benefits-still-outweigh-risks-despite-possible-link-rare-blood-clots

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549877/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2020806/

https://www.graphs.ro/covid_deaths.php, 19 Martie 2021

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de