Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Am făcut COVID-19 după prima doză de vaccin. Pot primi a doua doză?

Imunitatea oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 începe să se dezvolte la aproximativ 10-14 zile după prima doză. Prin urmare, în această fereastră de timp, sistemul imunitar nu este încă pregătit să lupte cu virusul. De aceea, este posibil ca o persoană să dezvolte COVID-19 la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a aprobat recent instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccinurile Pfizer BioNTech și Moderna. Aceasta include, printre alte situații, cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19.

În această situație, persoana va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze. Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului.

Această recomandare se poate urma și în cazul vaccinului AstraZeneca.

Informațiile sunt în concordanță cu opiniile de specialitate și recomandările organizațiilor competente la nivel internațional.


Surse:

https://vaccinare-covid.gov.ro/precizare-de-presa-vaccinarea-in-situatii-speciale/

https://vaccinare-covid.gov.ro/am-trecut-prin-boala-ma-vaccinez/

https://www.nejm.org/covid-vaccine/faq

https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de