Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Care este concluzia EMA despre vaccinul AstraZeneca?

Eficacitatea demonstrată a vaccinului Astra Zeneca în prevenirea spitalizării și decesului cauzate de COVID-19 depășește în importanță probabilitatea foarte scăzută de a dezvolta evenimente tromboembolice. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comitetul pentru Evaluarea Riscului în Materie de Farmacovigilenţă din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Pacienții trebuie să fie informați în legătură cu posibilitatea apariției acestor evenimente și, dacă dezvoltă simptome sugestive unor probleme de coagulare a sângeului, să solicite de urgență asistență medicală.

În urma suspiciunilor legate de cazurile de evenimente tromboembolice raportate în pacienți vaccinați cu vaccinului AstraZeneca, Comitetul a condus o analiză preliminară a datelor disponibile până în prezent. Concluziile acestei analize au fost că:

  • Beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea infectării cu COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare;
  • Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
  • Nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție;
  • Cu toate acestea, vaccinul poate fi asociat cu cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui asociate cu scăderea numărului de trombocite (acele celule din sânge responsabile de coagulare). Aceste cazuri rare au fost raportate la 25 de persoane din 20 de milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca în Spațiul Economic European și Marea Britanie. O legătură cauzală între aceste cazuri și vaccinarea nu este dovedită, dar este posibilă. De aceea, este nevoie de o analiză suplimentară.

Ca parte din activitatea uzuală, EMA va continua monitorizarea siguranței vaccinurilor, inclusiv riscul de evenimente tromboembolice și orice schimbare în ceea ce privește beneficiile sau riscurile vaccinurilor COVID-19 va fi comunicată în timp util.


Sursa: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-benefits-still-outweigh-risks-despite-possible-link-rare-blood-clots

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de