Pentru o minte informată într-un corp sănătos

Câte doze de vaccin Johnson & Johnson sunt necesare pentru imunizare?

Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson, se administrează într-o singură doză.

Datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării sale, au confirmat acest lucru. Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel:

  • Din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19
  • Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19

Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice.

În ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecție sporită. La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate).

Este important de menționat și că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfășurat în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

O singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin.Surse:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7009e4.htm?s_cid=mm7009e4_w

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/covid-19-vaccine-janssen

https://www.jnj.com/coronavirus/about-phase-3-study-of-our-covid-19-vaccine-candidate

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de