Pentru o minte informată într-un corp sănătos

23 bătrâni din Norvegia au murit din cauza vaccinării

Mai mulți rezidenți ai unor cămine de bătrâni din Norvegia (33, conform ultimei actualizări) au decedat după administrarea primei doze de vaccin Pfizer BioNTech împotriva COVID-19. Informația a fost prezentată de mai multe publicații din România ca și cum decesele ar fi fost provocate de administrarea vaccinului. Am căutat informațiile oficiale referitoare la subiect.

Situația a fost făcută publică în mod transparent în 14 ianuarie 2021 de către Agenția Medicală din Norvegia, care este autoritatea medicală locală. Anunțul făcut de Agenție vine ca un rezultat al procesului de farmacovigilență, care reprezintă, în esență, monitorizarea, raportarea și centralizarea efectelor adverse apărute ca urmare a administrării unui produs farmaceutic nou (medicament sau vaccin).

Norvegia aplică o strategie de vaccinare care prioritizează inițial beneficiarii căminelor de bătrâni (aproximativ 40. 000 de persoane), având în vedere riscul ridicat al evoluției severe a COVID-19 în rândul lor. Ca urmare a deceselor observate, poziția oficială a autorităților sanitare norvegiene este că nu există o dovadă clară de legătură cu administrarea vaccinului.

Potrivit autorităților, peste 300 de persoane mor săptămânal în aceste centre de îngrijire în toată țara, fiind vorba despre vârstnici bolnavi, în unele cazuri terminal, extrem de fragili. Nu s-a observat o creștere neobișnuită a numărului de decedați care să poată fi atribuită unui factor nou – în speță, vaccinarea anti-COVID-19.

Totuși, oficialii nu pot exclude ipoteza emisă în urma efectuării necropsiei în 13 astfel de cazuri, potrivit căreia este posibil ca efectele adverse sistemice obișnuite, suportate cu bine de restul populației (spre exemplu, febra sau vărsăturile) să fi extenuat organismul deja extrem de slăbit al bătrânilor în cauză.

Norvegia nu schimbă politica națională de vaccinare și continuă campania de imunizare voluntară a rezidenților acestor instituții, autoritățile norvegiene recomandă selecția mai atentă a bolnavilor, având în vedere că în anumite contexte medicale beneficiul vaccinării este limitat și nu are valoarea de a prelungi speranța de viață sau de a influența pozitiv pronosticul rezervat cauzat de comorbidități.Surse de informare:

https://www.fhi.no/en/news/2021/international-interest-about-deaths-following-coronavirus-vaccination/

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-norway-vaccine-idUSKBN29N19X

https://www.euronews.com/2021/01/18/norway-no-link-established-after-post-covid-19-vaccination-deaths-says-health-authority

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-18/norway-finds-no-direct-link-between-elderly-deaths-and-vaccine

un proiect realizat de
 
cu sprijinul
încurajat de