Contextul local

Municipiul Timișoara este un oraș apropiat de granița țării, având anual un număr mare de turiști și fiind viitoare Capitală Culturală în 2023.

Din această perspectivă, administrația locală ar putea pune mai mult accent pe creșterea gradului de informare și educare a publicului larg cu privire la infecția HIV.

Infecția HIV constituie o problemă în special în rândul unor categorii vulnerabile, precum consumatorii de droguri injectabile.

Județul Timiș este încadrat de Agenția Națională Antidrog (ANA) în categoria zonelor cu risc mare din punct de vedere al consumului de droguri ilicite [1]. Conform ANA, traficul și consumul de droguri ca fenomen rămâne concentrat în Municipiul București și județele Cluj, Timiș și Arad.

Spitalul de Psihiatrie Jebel, singurul spital din județul Timiș care ar putea oferi tratament de substituție pentru consumatorii de droguri injectabile este inactiv în această arie.

Scopul strategiilor locale este de a scădea cererea și de a preveni consumul de droguri în special în rândul tinerilor, prin intervenții educative. Totodată, s-a urmărit facilitarea accesului persoanelor la risc la servicii de testare, consiliere și tratament pentru a împiedica răspândirea virusului HIV și a altor boli cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, autoritățile locale nu au alocat fonduri specifice pentru activități specifice HIV și ariilor conexe HIV în ultimii 4 ani.

Lipsa monitorizării constante a grupurilor vulnerabile și discriminarea lor frecventă face ca aceste servicii să fie inconsistente, iar identificarea cazurilor noi este îngreunată astfel că în rândul populației generale pot exista și persoane cu comportamente la risc, încă nedeclarate.

La nivelul orașului există numeroase resurse ale societății civile, care pot colabora cu autoritățile publice și se pot implica activ în lupta împotriva infecției HIV. Astfel, având la bază strategiile județului se pot realiza programe speciale pentru grupurile vulnerabile prin susținerea organizațiilor nonguvernamentale implicate activ în problema HIV-SIDA.

Statistici locale cu privire la infecția HIV/SIDA

Județul Timiș se confruntă cu o problemă semnificativă din punct de vedere al infecției HIV. În ultimii 4 ani, numărul cazurilor noi de infecției HIV a înregistrat o creștere, județul Timiș ocupând locul 4 la nivel național în topul județelor cu cel mai mare număr de cazuri noi HIV.

În total, în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2020, au fost diagnosticate 93 de cazuri noi [2] de infecție HIV la nivelul județului Timiș.

Scăderea bruscă a numărului de noi cazuri înregistrată la mijlocul anului 2020 a fost întâlnită la nivel național, sugerând o prăbușire a ratei de testare în întreaga țară, în contextul pandemiei COVID-19.

Creșterea numărului de cazuri noi de infecție, precum și a numărului de spitalizări pentru această arie patologică, reprezintă dovezile unei extinderi a bazinului de persoane infectate HIV la nivel local.

Acest fapt vulnerabilizează suplimentar grupurile aflate la risc pentru infecția HIV, crescându-le semnificativ șansele de a contracta infecția.

Referințe:

[1]  Raport Național privind Situația Drogurilor 2019 – Agenția Națională Antidrog

[2] Evoluția infecției HIV/SIDA în România 31.12.2020 – http://www.cnlas.ro/images/doc/31122020_rom.pdf