FINANȚAREA ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE MEDICO-SOCIALE

Organizațiile neguvernamentale (ONG) s-au numărat în ultimii 20 de ani printre actorii majori în furnizarea de servicii medico-sociale în România prin intervenții variate de sprijin acordat populațiilor vulnerabile din arii medicale diferite: tuberculoză, HIV, neonatologie, autism și altele. 

Această activitate intensă, caracterizată și de o flexibilitate și capacitate de reacție rapidă remarcabilă, a putut fi observată și în prima fază a epidemiei de coronavirus din România când, în perioada martie – mai 2020, organizațiile neguvernamentale din domeniu au asigurat dotări și sprijin pentru 30% din spitalele publice din România, jucând un rol esențial de suplinire sau completare a autorităților publice. 

Acest rol important este recunoscut în câteva documente guvernamentale oficiale elaborate de Ministerul Sănătății, care subliniază rolul de partener al ONG medico-sociale. Cu toate acestea, implicarea reală a autorităților din sistemul sanitar, inclusiv a Ministerului Sănătății, în crearea unor mecanisme predictibile și sustenabile de finanțare pentru ONG medico-sociale este foarte redusă. 

Mai multe informații pot fi regăsite în raportul complet realizat de Observatorul Român de Sănătate.