Contextul local
Municipiul Sibiu este un important centru universitar din țară, cu aproximativ 25.000 de studenți[1] în universitățile cu renume ale municipiului, reprezentând astfel 16% din totalul de 168.068 locuitori ai săi[2].
Acesta este foarte important pentru turismul românesc, dar și pentru cel internațional, a fost prima capitală culturală europeană din estul Europei și acum este în competiția celor mai bune destinații turistice pentru anul 2021.
Prin strategiile locale se are în vedere ajutorarea persoanelor dependente de droguri și limitarea transmiterii bolilor cu impact major, inclusiv HIV. Însă este nevoie de o monitorizare constantă a grupurilor vulnerabile și de facilitarea accesului la servicii de prevenire și consiliere.
Totodată, discriminarea lor frecventă face ca aceste servicii să nu fie implementate cu regularitate, iar identificarea cazurilor noi este îngreunată, astfel că în rândul populației generale pot exista și persoane cu comportamente la risc, încă nedeclarate.
Bazându-ne pe actualul context epidemiologic al infecției HIV, județul Sibiu se află la risc pentru izbucnirea unei epidemii HIV în rândul grupurilor vulnerabile în următorii 5 ani. Această situație impune creșterea accesului grupurilor vulnerabile la servicii medico-sociale de prevenție a infecției HIV.
În Municipiul Sibiu există organizații nonguvernamentale care se implica activ în lupta împotriva infecției HIV, mai ales dacă sunt susținute de către autoritățile locale.
Statistici locale cu privire la infecția HIV/SIDA
Județul Sibiu se confruntă cu o problemă semnificativă din punct de vedere al infecției HIV. În ultimii 4 ani, numărul cazurilor noi de infecției HIV a înregistrat o creștere, județul Sibiu ocupând locul 11 la nivel național în topul județelor cu cel mai mare număr de cazuri noi HIV.
În total, în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2020, au fost diagnosticate 65 de cazuri noi [3] de infecție HIV la nivelul județului Sibiu.
Anul 2020 nu poate fi considerat un reper din punctul de vedere statistic, deoarece toate testările au fost semnificativ mai puține în comparație cu anii precedenți.
Referințe:
[1] http://www.sibiu-turism.ro/Ce-trebuie-sa-stim-Info-utile-Despre-Sibiu.aspx
[2] Institutul Național de Statistică, 2020
[3] Evoluția infecției HIV/SIDA în România 31.12.2020 – http://www.cnlas.ro/images/doc/31122020_rom.pdf