Plasmă pentru România – Soluții fezabile și modele internaționale
Plasma este parte constitutivă a sângelui care, prin componentele sale, este responsabilă pentru realizarea unor funcții esențiale pentru supraviețuire, precum coagularea sângelui sau lupta împotriva infecțiilor. Medicamentele derivate din plasmă sunt obținute prin extragerea proteinelor specifice din plasmă, proces numit fracționare.
Medicamentele derivate din plasmă sunt indispensabile atât pentru tratamentul unor afecțiuni acute amenințătoare de viață, cât și pentru tratamentul pe termen lung al unor boli genetice rare. Unele dintre aceste medicamente sunt incluse de către Organizația Mondială a Sănătății pe lista model a medicamentelor esențiale.
Tratamentul cu medicamente din această clasă reprezintă singura alternativă terapeutică pentru numeroase boli genetice. Îmbunătățirea ratei de diagnostic a acestor boli va duce la creșterea semnificativă a necesarului pentru aceste medicamente. Cel puțin 20.000 de români ar putea ajunge să depindă exclusiv de tratamentul cu medicamente derivate din plasmă.
România nu colectează plasmă pentru fracționare și este dependentă de importul medicamentelor derivate din plasmă. Din cauza lipsei spațiilor de depozitare adecvate și a infrastructurii de valorificare, centrele de transfuzii din țara noastră sunt nevoite să arunce între 20.000 și 60.000 litri de plasmă anual.
Capacitatea de colectare a plasmei pentru fracționare în Europa acoperă doar 63% din necesar. Cu toate că Europa deține o capacitate de fracționare mai mare decât Statele Unite ale Americii (SUA), producția de medicamente derivate din plasmă la nivel european este dependentă de plasma importată din SUA.
Estimările asupra necesarului medicamentelor derivate din plasmă din următorii ani arată o creștere semnificativ mai mare a acestui necesar în SUA față de Europa. În lipsa creșterii proporționale a capacității de colectare a plasmei, țările europene vor fi incapabile de a asigura medicamente derivate din plasmă pacienților care au nevoie de ele.
Țările precum România, care nu colectează plasmă pentru fracționare și depind exclusiv de importul medicamentelor derivate din plasmă, se află într-o poziție extrem de vulnerabilă. În lipsa unor măsuri urgente, România va ajunge în situația de a importa medicamente derivate din plasmă în cantități insuficiente și la prețuri exorbitante, lăsând bolnavi fără nici o posibilitate de tratament.
Mai multe informații pot fi regăsite în raportul complet realizat de Observatorul Român de Sănătate.