Coronavirus: informații utile

Sfaturi și informații bazate pe dovezi științifice și pe recomandările experților in sănătate publică, utile în perioada epidemiei de coronavirus.

O campanie derulată de Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României și Departamentul pentru Situații de Urgență, realizată de Observatorul Român de Sănătate cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România.

Coronavirus: mit și realitate

DA. Chiar şi cei care nu manifestă simptome pot fi infectaţi cu coronavirus și pot transmite infecţia mai departe.

Perioada în care o persoană răspândește virusul poate începe cu până la 2 zile ‼️ înainte de apariția primelor semne ale bolii, aceasta fiind cea mai intensă la începutul bolii. Persoanele infectate pot răspândi virusul până la 7 – 12 zile după apariția primelor simptome.

Din datele curente, se pare că este posibilă transmiterea virusului și de la persoane care nu manifestă deloc simptome.
În aceste condiții, este esențial să luăm măsuri pentru a limita transmiterea bolii:
1. Evitați contactul direct cu alte persoane!
2. Evitați deplasările și zonele aglomerate!
3. Păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri (cât 3 pași) față de alte persoane!
4. Spălați-vă frecvent pe mâini timp de 20-30 de secunde (cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).
5. Nu vă atingeți fața, ochii, nasul sau gura fără a fi riguros spălat pe mâini!
6. Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact în mod frecvent!

! În caz că manifestați simptome specifice, izolați-vă și apelați medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică!
Apelați 112 doar în caz de urgență!

Este necesar un efort colectiv pentru a depăși această situație cu un număr cât mai mic de îmbolnăviri. Respectați recomandările medicale pentru a vă îngriji de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi!

ÎN ANUMITE CONDIȚII. Măștile fabricate din pânză, bumbac, alte materiale textile ar putea reduce transmiterea coronavirusului dacă sunt purtate în spații publice unde distanța fizică este dificil de păstrat: cozi, farmacii sau magazine mici, etc. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit recent asupra recomandărilor făcute în contextul pandemiei și în prezent recomandă purtarea măștilor simple din textile pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Această recomandare este opțională și poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică. CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății menționează clar că măștile fabricate manual sau din textile nu protejează împotriva infecției cu coronavirus. Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. În mediul spitalicesc, toate instituțiile continuă să recomande ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție FFP2/FFP3. Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc.

Nu există dovezi care să ateste eficienţa dezinfectării străzilor (folosind dezinfectanţi / produse de curăţare, indiferent de metoda de aplicare) în combaterea COVID-19.

Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a Coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic.

Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului. Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii.

DA. Nu știm cu certitudine cât de afectate sunt gravidele de infecția cu coronavirus. Se recomandă precauție mărită şi distanțare socială riguroasă.

În general gravidele sunt mai predispuse să dezvolte complicații atunci când au boli respiratorii, indiferent de tipul acestora. Deocamdată nu știm cu siguranță dacă și în ce fel sunt afectate gravidele de infecția cu coronavirus. Datele preliminare disponibile în prezent provin din observarea unui număr redus de gravide în trimestrul 3 de sarcină confirmate cu coronavirus.

Pe baza acestor date preliminare se pare că manifestările coronavirusului nu sunt mai grave la gravide decât la persoanele infectate care au aceeași vârstă și istoric medical. Totodată, se pare că virusul nu se transmite prin placentă de la gravida cu infecție confirmată la făt. Pentru a confirma însă cu siguranță aceste observații este nevoie de mai multe studii.

Lipsesc datele cu privire la efectele infecției cu coronavirus la gravidele aflate în primul trimestru de sarcină. De aceea, se recomandă precauție mărită la gravide pe perioada pandemiei prin izolare la domiciliu și reducerea drastică a contactelor sociale. Vă vom ține la curent pe măsură ce vor apărea date științifice noi pe acest subiect.

NU. Coronavirusul provine dintr-o specie de lilieci din China. Zvonurile că a fost creat în laborator pornind de la HIV sunt complet false.

Analiza genetică a coronavirusului arată că originea probabilă a acestuia este o specie de lilieci din China. Pangolinul (furnicarul) este gazda intermediară între lilieci și oameni. Nu există nici o altă teorie validă științific în legătură cu proveniența noului virus.

Există similarităţi între diverse componente structurale ale noului coronavirus și mai multe alte virusuri (inclusiv HIV). Dar aceste asemănări sunt obișnuite şi nu indică faptul că virusul ar fi fost creat în laborator.

➡️ Teoriile conspiraționiste dăunează sănătății! Igiena și precauția, nu.

NU. Au fost izolate două subtipuri diferite ale virusului. Nu există nicio dovadă că acestea ar produce simptome ale bolii de severităţi diferite.

Este normal ca orice virus să prezinte în timp diferite subtipuri. Un studiu pe un număr limitat de cazuri a identificat două subtipuri ale coronavirusului, tipul L și tipul S, dar diferențele între ele sunt mici.

În prezent, nu există nicio dovadă științifică că aceste diferențe ar provoca simptome mai severe ale bolii pentru un subtip comparativ cu celălalt.
În prezent, nu există nicio dovadă științifică că subtipurile prezente în România ar fi mai blânde sau mai agresive decât în alte țări.

Nu există dovezi care să ateste că o persoană poate să se re-infecteze cu noul coronavirus.

Oamenii de știință afirmă că, după trecerea printr-o astfel de infecție, o persoană dezvoltă imunitate la aceasta. Informația a fost confirmată într-un cadru oficial de unul dintre cei mai reputați imunologi americani.

Pentru a menține rigurozitatea științifică a informării: deocamdată este prea devreme în derularea epidemiei pentru ca suficiente studii științifice pe acest subiect să fi fost publicate. Teoretic există posibilitatea ca unele persoane cu deficiențe imune să se re-infecteze cu coronavirus.

Datele existente arată că boala poate fi dobândită în toate zonele climatice, inclusiv în cele calde.

Majoritatea virusurilor respiratorii au o evoluție sezonieră, infecțiile fiind mai frecvente în perioada rece a anului. Acest lucru se petrece pe de o parte pentru că virusurile supraviețuiesc mai bine în condiții de temperaturi mai scăzute, dar și pentru că în această perioadă sistemul imun nu este la fel de eficient datorită temperaturilor scăzute. Datele adunate până în prezent sugerează o posibilă evoluție sezonieră a infecției cu noul coronavirus. În același timp, s-a putut constata că noul coronavirus se poate transmite și în condiții de temperatură crescută. Acest fapt nu înseamnă însă că, odată cu creșterea temperaturilor, nu vor exista cazuri noi sau decese, ci doar că ar putea să existe o rată mai mică a infecțiilor. De asemenea, există posibilitatea reapariției unei epidemii începând cu toamana viitoare.

DA. Picaturile eliminate cand o persoana cu COVID-19 tuseste, stranuta sau vorbeste pot transmite coronavirusul persoanelor din apropiere.

Picaturile fine eliminate atunci cand o persoana infectata cu coronavirus tuseste, stranuta sau vorbeste contin particule viabile de coronavirus. Acestea pot transmite infectia daca intra in contact cu ochii, gura sau mucoasa nazala ale altor persoane. Conform rezultatelor unui experiment de laborator publicat săptămâna trecută, astfel de particule fine continand coronavirus pot transmite infectia inclusiv dupa 3 ore de la expulzare. Pentru a reduce riscul infectarii proprii si a celorlalti, sunt absolut necesare respectarea normelor de igiena recomandate (spalat des pe maini, acoperirea gurii la stranut/tuse cu un servetel) si pastrarea unei distante de cel putin trei pasi mari fata de ceilalti.

Pierderea mirosului și a gustului pot apărea în cazul infecţiei cu coronavirus. Încă nu ştim cât de comune sunt aceste simptome.

Datele apărute în ultimele zile arată o posibilă legătură între pierderea mirosului și infecția cu coronavirus, însă este nevoie de studii amănunțite pentru a stabili cât de comun este acest simptom și în ce stadiu al infecției poate să apară. Organizația Mondială a Sănătății nu a confirmat încă aceste date, însă Academia Americană de Otolaringologie recomandă ca, în cazul pierderii mirosului și în lipsa altor factori precum sinuzite, rinite sau alergii, ar trebui luate în considerare autoizolarea și testarea pentru coronavirus. Până la confirmarea acestor informații, trebuie să știm că cele mai comune simptome ale bolii COVID-19 sunt tusea, febra și dificultățile în respirație.

Pierderea temporară a mirosului (anosmia) este un simptom comun în multiple viroze respiratorii; virusurile atacă mucoasa nazală, cauzând congestie, creșterea secrețiilor nazale și inflamația mucoasei, unde se găsesc receptorii olfactivi. Anosmia poate fi cauzată și de diverse alergii sau de tratamentul cu antibiotice sau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale.

În ultimele zile, pierderea mirosului si a gustului au fost raportate la pacienți din întreaga lume confirmați ulterior ca fiind infectați cu coronavirus, deși nu prezentau alte simptome. În Coreea de Sud, unde testarea populației este extinsă, 30% din pacienții pozitivi dar asimptomatici au prezentat pierderea mirosului și a gustului. Dovezi au apărut și în alte țări precum China, SUA, Iran, Italia și Germania. Experți recunoscuți din Marea Britanie și SUA afirmă că pierderea mirosului și a gustului pot fi indicatori ai infecției asimptomatice cu coronavirus sau pot fi considerate simptome timpurii ale bolii.

NU. Nu există dovezi științifice care să arate că inhalarea de aer fierbinte ar distruge coronavirusul. Informația este fals atribuită Organizației Mondiale a Sănătății.

O informație fals atribuită Organizației Mondiale a Sănătății circulă pe internet în ultimele zile. Conform acesteia, inhalarea de aer cald din interiorul unei saune sau cu ajutorul unui uscător de păr poate ucide coronavirusul înainte ca acesta să producă infecția. Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.

Nu există dovezi științifice care să confirme distrugerea coronavirusului aflat deja în căile respiratorii prin inhalarea de aer fierbinte. Practici neobișnuite, precum inhalarea de aer fierbinte cu ajutorul unui uscător de păr, pot provoca accidente sau leziuni neprevăzute.
Este foarte important să ne informăm doar din surse oficiale și să nu cădem pradă soluțiilor miraculoase apărute pe internet.

Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.

NU. Nu există un risc legat de transmiterea virusului prin sistemele de ventilaţie și aer condiţionat, conform dovezilor ştiinţifice actuale.

Transmiterea aeriană a coronavirusului nu a fost documentată, cu excepția manevrelor specifice care pot genera aerosoli (cum ar fi intubația sau bronhoscopia) și care au loc în instituții sanitare. Acest aspect este consemnat și de Organizația Mondială a Sănătății.

Teoretic, există riscul transmiterii prin sistemul de aer condiționat al unui spital, dacă se efectuează proceduri care generează aerosoli în încăperi fără presiune negativă, ventilate cu sisteme de aer condiționat care comunică și cu alte încăperi.

În afara mediului spitalicesc de acest tip, nu există riscuri legate de transmiterea coronavirusului prin sisteme de ventilație sau de aer condiționat.

Alimentație

2-3 zile pe plastic si inox. 24 de ore pe carton. 4 ore pe cupru.

Aceste rezultate subliniază atât importanța spălatului frecvent pe mâini, cât și dezinfectarea suprafețelor. După ce aducem acasă produse ambalate în/din carton sau plastic este important să ne spălăm pe mâini. Produsele în sine le putem șterge bine cu substanțe obișnuite de curățat în bucătărie sau le putem stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou. Spre deosebire de alte epidemii (precum norovirusul sau hepatita A), transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului. De aceea este suficient să spălăm fructele si legumele înainte de a le consuma proaspete. Infomațiile se bazează pe un studiu experimental publicat în New England Journal of Medicine în 17 martie 2020.

NU. Nu există dovezi care să confirme că infecţia cu coronavirus ar putea fi prevenită prin consumul regulat de apă.

O informaţie fals atribuită cercetătorilor de la Stanford, circulă online în ultimele zile. Potrivit acesteia, dacă bem apă la fiecare 15 minute virusul ajunge în stomac unde este neutralizat, în loc să ajungă în căile respiratorii. Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.

❗️Hidratarea organismului este importantă în orice condiții, indiferent de contextul epidemiologic actual. Consumați zilnic o cantitate suficientă de apă, adaptată la greutatea dumneavoastră și la nivelul de efort fizic depus.

❗️Este important ca orice tratament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.

Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.

Coronavirusul poate rezista pe diferite suprafeţe, dar încă nu există dovezi care să susţină transmiterea prin intermediul fructelor şi legumelor neambalate. Chiar şi aşa, spălaţi bine fructele și legumele!

Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mâncării. Înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini minimum 20 – 30 de secunde (cam cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).

Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare al acestora.

Principalul mod de transmitere al infecției cu noul coronavirus este de la persoană la persoană. Transmiterea prin contactul cu suprafețe contaminate este și ea posibilă.

NU. Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecţia cu coronavirus.

Informația potrivit căreia consumul de lămâie și apă fierbinte poate preveni diverse boli circulă pe internet de mai mulți ani, sub diverse forme. Această informație a fost preluată și adaptată infecției cu coronavirus, fără a exista însă vreo dovadă științifică.

Altfel, ceaiul cu lămâie are gust bun, ne place și nouă. 🙂

NU. Semințele de chimen nu au un rol în prevenția sau tratamentul infecției cu noul coronavirus.

Consumul excesiv al oricărui tip de aliment poate produce efecte nedorite. O informație falsă circulă online în această perioadă cu privire la efectul semințelor de chimen asupra coronavirusului. Nu cădeți pradă soluțiilor miraculoase apărute pe internet deoarece acestea vă pot pune sănătatea în pericol.

Pentru un stil de viață sănătos, este recomandat să aveți o alimentație echilibrată, care include fructe și legume. Chiar dacă este necesar să stăm în casă în această perioadă, este important să facem activitate fizică. Luați pauze de la a sta jos, mergeți prin casă sau faceți exerciții fizice ușoare. Mișcarea regulată reduce din tensiunea musculară și îmbunătățește circulația sângelui.

Medicamente și tratament

NU. Evitaţi contactul cu alte persoane și sunaţi la medicul de familie sau la Direcţia de Sănătate Publică din judeţ. În caz de urgenţă apelaţi 112.

În cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus (tuse, febră, dificultăți în respirație) este important să nu vă deplasați la medic sau la spital/urgență. ‼️Primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați indicații. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră. În caz de urgență apelați 112.

Dacă aveți simptome specifice, efectuarea unui test pentru coronavirus nu este obligatorie și nici urgentă. Decizia de a efectua acest test aparține medicilor de specialitate în funcție de specificul fiecărui caz în parte. ‼️Evitați contactul cu alte persoane pentru a nu le expune la riscul de infectare. Transmiterea infecției de la persoane asimptomatice este posibilă.

Doar medicul dumneavoastră curant sau cel de familie vă pot recomanda să întrerupeţi sau să luaţi un medicament. Recomandările neoficiale vă pot pune sănătatea în pericol!

Medicul dumneavoastră este cel mai în măsură să decidă ce medicamente puteți sau nu puteți lua în contextul epidemiei de coronavirus. Nu modificați schema de tratament pe care o luați de obicei fără ca acest lucru să vă fie indicat de către medic. Rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie sunt inundate de informații neoficiale despre tratamente pentru noul coronavirus. Vă rugăm insistent să nu luați în considerare astfel de mesaje.

Nu cădeți pradă soluțiilor miraculoase apărute pe internet deoarece acestea vă pot pune sănătatea în pericol. Dacă aveți neclarități vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale sau să vă adresați medicului dumneavoastră.

Evoluția pandemiei este atent monitorizată de comunitatea științifică internațională. Vă vom ține aici la curent cu cele mai noi descoperiri și evoluții științifice.

Încă neclar. Nu există studii privind efectele administrării de ibuprofen asupra pacienţilor cu COVID-19. Dacă aveţi febră, luaţi medicamente doar la recomandarea medicului!

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății sunt în proces de evaluare a efectelor administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus.

Ipotezele emise de experți francezi au avertizat asupra unor posibile efecte adverse ale administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus.

Pe 17 martie 2020, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat că nu există dovezi suficient de puternice că ibuprofen agravează COVID19. Până la apariția de noi date științifice, aceștia au actualizat recomandările privind tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus. Este recomandat paracetamolul, cu excepția cazurilor în care un medic recomandă explicit altceva. Același ghid le recomandă pacienților aflați în tratament cu ibuprofen să ❗️ NU ❗️ întrerupă administrarea de ibuprofen fără consultarea medicului.

NU. Vaccinul antigripal nu favorizează si nici nu protejează contra COVID-19 deoarece este vorba de două virusuri diferite.

Persoanele cu risc crescut pentru boala COVID-19 sunt în mare măsură aceleași ca în cazul gripei: persoanele în vârstă, persoane cu boli cronice, excepție făcând copiii. O știre din media britanică a fost greșit citată și s-a transformat într-o știre falsă. Nu există date științifice care să facă vreo legătură între coronavirus și vaccinul antigripal.

Este ușor de înțeles de ce: vaccinul antigripal țintește un alt virus, cel gripal, în timp ce coronavirusul este un virus cu o structură diferită. Totuși, în contextul epidemiei de coronavirus în care spitalele pot deveni suprasolicitate, vaccinarea antigripală poate fi utilă pentru că reduce numărul cazurilor complicate de gripă care ar necesita spitalizare, iar pacienții cu COVID-19 pot fi detectați mai eficient.

Acţiunea (hidroxi)clorochinei este studiată şi rezultate clare sunt așteptate peste câteva săptămâni.

În cazul apariției unor infecții foarte noi, cum este coronavirusul, este necesară o perioadă de timp pentru descoperirea și testarea unor terapii care să vindece infecția. Aceste terapii trebuie să facă mai mult bine decât rău și de aceea studiile clinice solide sunt foarte importante.

‼️Este important ca orice medicament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.

(Hidroxi)clorochina este un medicament folosit împotriva malariei. În prezent, trei studii clinice mari sunt în desfășurare în privința eficienței acesteia în tratarea infecției cu coronavirus, dar va mai dura o perioadă până la apariția unor rezultate. Un studiu experimental a demonstrat eficiența ei asupra coronavirusului, dar în condiții de laborator. Numărul studiilor care au demonstrat impactul pozitiv al administrării (hidroxi)clorochinei la pacienți cu coronavirus este scăzut deocamdată, iar validitatea lor științifică este limitată.

Vă vom ține la curent în privința evoluțiilor rapide din domeniu.

NU. În prezent nu există vaccin și încă nu a fost descoperit un tratament eficient. Este important ca orice medicament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.

Peste 11 echipe științifice din toată lumea lucrează acum la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Măsurile de igienă și limitarea deplasărilor în spații publice sunt cele mai eficiente metode pentru prevenirea răspândirii epidemiei.

Patru medicamente antivirale folosite deja în alte boli sunt astăzi studiate pentru a se confirma dacă sunt utile pentru tratamentul COVID-19.

Alcoolul sanitar (etanol 70%) este dezinfectant și poate ajuta în prevenirea coronavirusului. Recomandat în special pentru dezinfectarea suprafeţelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus.

➡️ Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.
➡️ Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din “Deșteaptă-te române!”) sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).

ℹ️ Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.
Produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma.

Nu există dovezi că Vitamina C ajută la prevenirea sau tratamentul infecţiei cu coronavirus.

Vitamina C este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a organismului nostru. Doza zilnică necesară de vitamina C se obține printr-o alimentație echilibrată ce include fructe și legume.

Studiile științifice arată că vitamina C poate reduce simptomele într-o răceală obișnuită. În special la persoanele cu carență de vitamină C, poate avea anumite efecte benefice în pneumonii.

În prezent, nu există dovezi că vitamina C ajută în prevenirea sau tratamentul infecției cu coronavirus.

ℹ️ Supradoza de vitamina C poate cauza reacții adverse precum greață, crampe abdominale și diaree.

NU. Remediile homeopate nu au efect în prevenirea sau tratarea coronavirusului. Luaţi medicamente numai la recomandarea medicului!

Mai multe informații false despre folosirea remediilor homeopate în infecția cu coronavirus au început să circule pe internet. Aceste informații nu au nicio bază științifică.

‼️Nu vă lăsați păcăliți. Picăturile homeopate sau alte preparate similare nu sunt recomandate pentru coronavirus. Pentru prevenirea sau tratarea coronavirusului, folosirea produselor homeopate în detrimentul măsurilor indicate de medici vă pot pune viața în pericol.

Depinde de severitatea simptomelor: de la 2 săptămâni până la 6 săptămâni.

În cazul persoanelor care fac forma ușoară sau moderată a bolii, vindecarea nu apare mai devreme de 2 săptămâni de la apariția primelor simptome. Pentru persoanele care fac o formă severă a bolii, vindecarea poate dura până la 6 săptămâni, dar cel mai frecvent o lună. 1 din 5 persoane infectate cu coronavirus vor dezvolta o formă severă a bolii. Date fiind duratele lungi necesare vindecării, în cazul unui număr mare de persoane infectate cu coronavirus există riscul semnificativ al aglomerării spitalelor și chiar a depășirii capacității lor. Astfel de fenomene sunt întâlnite în Italia sau în China.

De aceea este esențial să încetim ritmul de infecție cu coronavirus pentru a evita suprasolicitarea medicilor și asistenților noștri medicali. Cea mai eficientă metodă dovedită prin care putem face asta este micșorarea contactelor sociale. Vă rugăm evitați contactul direct cu alte persoane, evitați deplasările și zonele aglomerate, păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri (cât 3 pași) față de alte persoane. Doar împreună ne putem apăra de acest virus.

Infecțiile respiratorii pot determina complicații pe termen scurt, dar și pe termen lung. Până la acest moment, nu există suficiente date legate de posibilele complicații pe termen lung ale COVID-19.

Studiile apărute până în prezent au constatat că, la pacienții infectați cu noul coronavirus, modificările radiologice pot persista până la 4 săptămâni de la debutul simptomelor, acestea fiind însă ameliorate față de perioada spitalizării.

De asemenea, chiar dacă o persoană întrunește criteriile de externare (două teste negative la interval de 24 de ore, absența febrei și ameliorarea simptomelor, semnelor clinice și radiologice), aceasta poate prezenta în continuare simptome ușoare pentru următoarele săptămâni.

Până la acest moment, nu s-a putut determina impactul pe termen mediu și lung al infecției cu coronavirus asupra sistemului respirator și asupra altor organe, la pacienții vindecați și externați.

Persoanele care suferă de astm pot avea un risc mai mare dacă sunt infectate. Aceste persoane NU trebuie să oprească medicaţia pentru astm din proprie iniţiativă.

Persoanele cu forme moderate și severe de astm, au un risc mai mare de a dezvolta forme complicate în urma unei infecții cu noul coronavirus. De aceea se recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de autoprotecție: distanțare fizică față de alte persoane, evitarea pe cât posibil a părăsirii locuinței, igiena strictă a mâinilor și obiectelor cu care intră în contact, evitarea aglomerației.

Este recomandat ca pacienții diagnosticați cu astm (adulți și copii) să NU își oprească medicația din proprie inițiativă, inclusiv corticosteroizii inhalatori sau orali, fără a consulta un medic. Administrarea medicației trebuie realizată conform recomandărilor medicului curant. În cazul unei exacerbări a simptomelor specifice astmului, este recomandat ca pacienții să urmeze planul terapeutic recomandat și să ia imediat legătura cu medicul curant în vederea stabilirii celui mai eficient tratament.

NU modificați schema terapeutică! NU eliminați sau adăugați medicamente în schema terapeutică fără recomandarea unui medic!

Activități și comportament

DA. Reducerea contactului între persoane scade posibilitatea transmiterii virusului.

Reducerea contactului între persoane (distanţarea socială) este una din cele mai importante măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua în această perioadă.

Evităm zonele aglomerate, păstrăm cel puțin 1 metru și jumătate distanță (cât doi pași mari) în locurile publice față de persoanele din jur, evităm mijloacele de transport în comun aglomerate și, dacă e posibil, lucrăm de acasă. Țările în care aceste măsuri sunt respectate reușesc să controleze mai repede epidemia de coronavirus.

DA. România are mare nevoie de donatori de sânge! Donarea de sânge se realizează în condiţii de siguranță, luându-se măsuri suplimentare pentru a împiedica transmiterea coronavirusului.

La nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus.

‼️În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.

‼️Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.

⭕ Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge.

⭕ Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni.

DA. Copiii trebuie feriţi de locurile de joacă unde obiectele / suprafeţele sunt atinse de un număr mare de copii.

Dovezile curente sugerează că noul coronavirus poate rămâne pe suprafețe din diferite materiale pentru ore și chiar zile. De aceea este recomandată ca măsură de precauție evitarea atingerii acelor suprafețe care vin în contact cu un număr mare de persoane. Dacă totuși facem asta, atunci trebuie să ne spălăm apoi imediat pe mâini.

DA. Spaţiile închise și aglomerate, precum autobuzul sau metroul, favorizează transmiterea coronavirusului.

Folosirea mijloacelor aglomerate de transport public vă poate crește riscul de expunere la coronavirus. Dacă aveţi opţiunea de a merge pe jos sau cu bicicleta, este recomandat să nu folosiţi transportul în comun. Dacă sunteţi în vârstă sau aveți o boală cronică, căutați mijloace de transport alternative – prezenţa dumneavoastră într-un mijloc de transport poate crește semnificativ riscul de infecție.

Încercați să reduceți deplasările în această perioadă, dacă este posibil.

Evitaţi autobuzele / metroul în caz de aglomeraţie. Lăsaţi să treacă autobuzele aglomerate și așteptați unul mai puțin aglomerat.

Staţi la minimum 1.5 metri distanţă (cât doi pași mari) de ceilalţi pasageri, dezinfectaţi-vă pe mâini înainte, în timpul şi imediat după călătorie.Folosiţi un şerveţel pentru a vă ţine de stâlp, evitaţi să vă atingeţi faţa şi folosiți dezinfectant pentru mâini dacă îl aveți în timp ce mergeţi cu trenul, autobuzul, metroul sau tramvaiul.

Este recomandabil să vă anulați călătoriile în această perioadă.

DA. Fumatul sau vaping-ul reprezintă un factor de risc în cazul COVID-19, atât prin creșterea riscului de infectare, cât și prin evoluția spre forme severe.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea. În plus, fumatul conduce la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta, ceea ce crește riscul de infectare la fumători.

Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile.

Fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.